Kan datorn göra lärarens jobb?

Det är intressant att tänka sig in i en framtid där hårdvara, mjukvara och UX (user experience) designen har utvecklats så långt att lärarens roll förändras och kanske tom marginaliseras. Är det överhuvudtaget möjligt eller kanske framförallt önskvärt?

Vad av lärarens jobb kan datorn göra idag?

Jag satte mig ner och funderade ett slag på vad datorn egentligen kan göra av datorns jobb idag. Många av de punkter jag kom på är sådana som ibland fungerar halvdant men som i framtiden säkerligen kommer att stabilisera sig än mer. Men här är det jag kom på:

  • Genomgångar – Kanske inte datorn som gör men det går i alla fall att spela in genomgångar en gång och spela upp oändligt antal gånger. Fördelen med detta är att det då går att lägga ordentligt med krut på att få en bra genomgång och få den bra. Nackdelen är att den här formen av inlärning saknar en mycket viktig ingridiens, nämligen kommunikation med den som lär sig.
  • Läxor – Att ha ett system som både hanterar och administrerar läxor finns inbyggda i diverse olika lärplattformar och tjänster för inlärning på nätet. Visserligen har nog inte det ultimata systemet byggts ännu men det finns bra sådana system. Själv tror jag att just mindre läxor passar alldeles utmärkt att låta datortjänster sköta då det inte är helt nödvändigt med kvalitativa delar i mindre läxor.
  • Prov – Möjligheten att göra helt självrättande prov finns redan idag. Det finns många tjänster som gör just detta och gör det bra, både gratisvarianter och varianter som kostar. Fördelen med detta är att här lyfts en stor arbetsbörda från läraren som kan fokusera mer på elevmöten. Nackdelen är dels att läraren kommer ha svårare att göra en korrekt bedömning samt att de mer kvalitativa kunskaperna är svårbedömda genom ettor och nollor.
  • Närvarohantering – Detta är förstås ingen typisk läraraktivitet men alla som jobbar i skolan idag vet om att det är rätt mycket administrativt arbete. Det finns redan mängder av närvarosystem men de kräver oftast aktivitet av läraren. Det skulle vara intressant med ett system där istället eleven tar ansvar för att registrera sin närvaro.

Detta är de olika delar som jag för tillfället kan komma på. Det finns självklart fler liknande idéer, kommentera gärna om du kommer på några.

Vad kan vi få se datorer göra åt lärare i framtiden?

Personligen tror jag att stor del av utvecklingen inom mjukvara och hårdvara kommer att dra sig åt hållet att utveckla användarupplevelsen och interaktiviteten. Det som förkortas som UXD, user experience design, eller rätt och slätt på svenska design för användaren. Här handlar det om att ribban för utvecklare och lärare höjs och där webbsidor och språket bakom kan vara så smart att den inlärningsprocessen blir effektivare och kanske tom roligare. Det här handlar om datamodeller (tex databaser) och visuella modeller (tex jQuery, moo tools, javascriptbibliotek, java i appar) kan komma att samspela så bra som möjligt. Här tror jag själv att lärare och utvecklare tillsammans kan skapa en grund för detta men det kommer självklart att krävas specialister inom bägge områdena.

Var vi hamnar och vad som till slut kommer att fungera kommer i vilket fall som helst att bli mycket spännande att få följa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *