Tre tips för att söka bättre på Google

Tänkte skicka ut tre stycken tips för dig som söker mycket på nätet och framförallt använder Google som huvudsaklig sökmotorer. Jag antar att de allra flesta just använder Google och inte Bing eller någon annan idag obskyr sökmotor.

1. Sök på en speciell sajt med hjälp av site:

Låt säga att du vill söka på frasen bilförsäkring men bara vill söka på en enda sajt. Du kan då använda följande upplägg för att göra denna sökning:

  • sökord site:domänen du vill söka på.
  • Om du tex vill ha nyheter från DN om just detta skriver du alltså bilförsäkring site:http://www.dn.se
  • Då får du bara resultat från just den sajten.

2. Så gör du en ordexkludering med –

Det kan ju också vara så att du endast vill söka på försäkring men absolut inte vill ha så mycket om bilar på just detta område. Nu hanterar Google detta redan ganska bra genom att du bara skriver i just försäkring. Men för att exemplifiera detta så kan du tex skriva försäkring -bilförsäkring -bil. Du exkluderar då orden bilförsäkring och bil.

3. Gör exakta sökningar med stemming

För dig som har mycket specifika ord som du vill lyfta fram ur resultatet så kan man använda så kallad stemming som innebär att du gör exakta sökningar. Du använder då tecknen ” och * för att på olika vis skapa ett sökresultat.

  • ”matteprov” kommer inte generera sökresultat på tex matteprovet.
  • ”bilförs* kommer inte generera svar på tex bilförsäkring.

 

Matematik och den Röda Tråden

Som lärare sitter man ibland och hjälper en elev i matematik och inser att faktiskt ingenting som man just då säger egentligen går in och blir förståelse för just denne elev. Det kan förstås bero på oändligt antal olika saker som gör att just denne elev inte förstår just då. Kanske tänks det mer på killen/tjejen där i bänken bredvid, på träningen efter skolan, på livet i största allmänhet eller något helt annat. Men ofta tror jag att det beror på att det finns något som inte har förståtts som faktiskt måste förstås innan man lär sig just detta.

Det här brukar jag tänka på som den röda tråden. Det går liksom inte förstå faktorisering om man inte har förstått multiplikation av två variabler (tex x*x) eller om man aldrig någonsin har sett den distributiva lagen a(b + c) = ab + ac. Det går heller inte att först det som kallas för räta linjens ekvation om man aldrig någonsin har hört talas om ett koordinatsystem. Man måste förstå den röda tråden som sakta ringlar sig fram genom logiken och där det mesta hänger ihop med det som kom tidigare.

Detektivarbetet – Vad kan läraren göra för att hjälpa eleven

Eleven själv har förstås svårt att själv sätta det här i ett sammanhang. Och inte är väl det konstigt? Det är svårt att få en helhetsbild över lärandet om man inte själv har en helhetsbild vilket också är svårt att få om man inte själv har sysslat ett tag med ämnet (kanske år?).

Och det är väl här den professionella läraren enklare kan hjälpa eleven att hitta tillbaka till det som har missats. Att som en liten pedagogisk detektiv leta sig genom elevens kunskap och med rätt frågor faktiskt hitta pusselbiten därbak som har missats på vägen.

Dilemmat – Tiden och resursen

Nu är ju detta inte alltid det enklaste. Det som fattas är förstås tiden, resurserna och lugnet. Det är inte lätt att sitta och leta och hitta rätt tegelsten att sätta in i kunskapsbygget om det samtidigt räcks upp 30 andra händer i klassrummet. Man räcker helt enkelt inte alltid till som lärare. Önskan hade förstås varit att faktiskt göra det men staten och kapitalet, det är väl där problemet ligger?