E-learning – Utbildning på nätet

Internet svämmar över av information och kunskap och idag kan du faktiskt gå utbildningar på nätet. Du kan gå din utbildning hemma i soffan, vid ditt skrivbord eller vid poolen(!) Ja det finns faktiskt alla möjligheter. Allt du behöver är en dator med uppkoppling. Och möjligtvis en dos självdisciplin. Annars finns alla möjligheter att utbilda sig inom alla tänkbara områden via e-learning.

Vad är e-learning?

Vad exakt är då e-learning? Man kallar också e-learning för interaktiv utbildning,datorstödd eller webbaserad utbidlning och den kan se ut på olika sätt. Och bedrivs via internet, CD-rom eller intranät. Den kan vara uppbygd som en presentation med animationer, speakerröst och filmklipp, kanske musik. Poängen är att e-learning är att du kan ta del av din utbildning på flera olika sätt. Med hjälp av visuella delar, ljud och text så tar du lättare in din kunskap. Vissa e-learning program erbjuder simulatorer som du själv kan lära dig och öva på. Det finns alltså många typer av e-learningsutbildningar och gemensamt har de att de är elektroniskt distruberade. För distansstudier är e-learning perfekt, men även för dig som vill kompetensutveckla dig på något område, eller bara få ett komplement till det som du redan studerar.

Hur använder jag e-learning?

Det är som sagt enkelt att använda sig utav e-learning, en dator och uppkoppling är allt du behöver. Samt hitta den utbildning du önskar, men utbudet är stort. Det är ofta enkelt att testa sin kunskap och få feedback snabbt via e-learning då utbildningarna ofta har det som naturliga delar i inlärningen. Sen kan man även enkelt gå tillbaka och prova igen om det var något som man känner sig osäker på. Fördelen med interaktiv utbildning på nätet är att den alltid finns tillgänglig för dig när det passar dig bäst. Du kan själv lägga upp dina studietimmar och passa in din utbildning med ditt övriga liv. Och det bästa är att du inte behöver missa föreläsningar för de finns kvar och du kan ta del av dem hur många gånger du vill.

Lärarkontakt och diskussionsforum

Många utbildningar har en plattform knutet till utbildningen där du kan komma i kontakt med en lärare, till och med via webbkamera för att få den handledning du behöver. Diskussionsforum brukar också finnas så att du kan utbyta tankar och frågor med dem som studerar samma utbildning som du. Idag finns det även möjlighet att ha seminarier via webben vilket både sparar tid och mycket pengar. Internet öppnar upp många möjligheter att snabbt och ekonomiskt skaffa dig en större kompetensbredd. Allt du behöver göra är att veta och ta reda på inom vilket område du vill utvecklas på.

Lära sig javascript på nätet

Att lära sig att programmera kan vara trist. Vi har själv gått in i vägen och misslyckats en gång för att sedan på andra försöket i alla fall komma lite längre. I det här blogginlägget tänkte vi tipsa om 3 rätt grymma nätresurser för dig som vill lära dig koda i javascript!

Lär dig genom en smart editor

Det första tipset är den rätt fantastiska amerikanska start-upen codacademy som släppte en ganska ny variant av nätinlärning som de kallar för codeyear. Tanken här är att man lite då och då kan göra några lektioner för att på så vis lära sig javascript under ett år. Vi har testat det här en hel del och det är faktiskt rätt grymt bra.

Struktur, tydlighet och mängder av resurser

För dig som hellre jobbar på med programmeringen på egen hand så kan vi rekommender w3schools och deras javascriptsavdelning. Här finns det både en tydlig struktur om du vill gå steg för steg eller mängder av referenser.

Har du iTunes, iPhone eller iPad – använd iTunesU

För dig som har produkter från Apple så kan vi även tipsa om iTunesU. Här finns det mängder av utbildningsmaterial. Bland annat videogenomgångar på svenska om just javascript. Klart värt att kolla upp!

En sajt om utbildningar på nätet

På det här bloggen kommer vi att tipsa om olika utbildningar och lärresurser på nätet. Vi har precis inhandlat den här domänen och lagt upp en liten wordpressinstallation så ännu så länge så har vi inte hunnit komma till den punkten där vi faktiskt samlar in allt material som vi vill dela med oss av.

Varför lära på nätet?

Man kan ju fråga sig varför man skall lära sig saker vi nätet istället för att sticka iväg på kurs, träffa massa nya människor och dricka gott kaffe? Vi gillar verkligen det också. Men vissa saker är helt enkelt lättare att få in i huvudet när man koncentrerad kan sitta framför sin dator och sakta men säkert få in den där nya kunskapen man behöver för att lyckas.

Och lyckas vill väl alla? Kunskap är en av de sakerna man behöver.

Har du en utbildning eller ett bra tips om en e-learningsajt? Kontakta oss gärna då!